Ikan Patin Masak Tempoyak
Bahan-bahan:
Satu ekor ikan patin (patin sangkar, sedang-sedang)
2 ulas kunyit hidup (ditumbuk halus)
6 biji bawang kecil (ditumbuk halus)
15 biji cili api (ditumbuk halus)
2 senduk tempoyak (agak-agak, nak pekat letak lebih lagi)
1 biji timun cina (dipotong dadu)
2 ikat daun kesum
2 ikat bunga kantan
sedikit asaam keping
3 cawan air (ikut kepekatan)
garam (ikut rasa)
gula (kalau agak terlalu pedas) (tak letak pun tak apa)
Cara-cara
1. Ikan disiang dan diperapkan dengan asam jawa & limau nipis untuk menghilangkan bau hanyir ikan selama 1 jam.
2. Kunyit hidup, bawang kecil dan cili api ditumbuk halus dan digaulkan dengan tempoyak tadi masukkan kedalam periuk yang diletakkan air, gaul sehingga rata masukkan juga asam keping, letak atas api dan biarkan selama 3 minit. Kemudian masukkan ikan yang terlebih dahulu dibersihkan, masukkan bunga kantan, daun kesum dan timun cina tadi, sambil itu masukkan garam, jangan terlampau masin, jikalau terasa sangat pedas masukkan gula sikit.
3. Cadangan Hidangan: Sedap dimakan panas dengan nasi putih, amat menyelerakan. Selamat mencuba.
4. Tambahan: tempoyak biarlah yang 5 hari diperam baru sedap. Masakan ini mengambil masa lebih kurang 20 minit.
Comments
Post a Comment