Kerabu Daging

 

Selamat pagi semua... Hari ni aku nak kongsi resepi masa makan tengahari nanti. Menu hari ni besa-besa saja.kerabu daging dan sayur campur. Menu yang nak dikongsi hari ni ialah kerabu daging. Aku guna daging pemberian orang masa raya haji tu. Ada baki sikit lagi. So, boleh la buat kerabu. Jom tengok cara nak buatnya....


Bahan-bahan

200gm daging-potong nipis
100gm taugeh
1 biji pelam sala-dihiris
1 biji bawang besar-dikisar
garam-secukup rasa
250ml santan@1 biji kelapa
1/2 biji limau nipis
1 inci lengkuas-ditumbuk @dikisar
2 batang serai-ditumbuk @dikisar
10 biji lada hitam-ditumbuk@dikisar
1 sudu teh belacan-ditumbuk@dikisar
4 biji cili padi-ditumbuk@dikisar
2 sudu besar kerisik
Cara penyediaan
Potong daging nipis-nipis dan rebus.
Celurkan taugeh dan masak santan seketika.
Potong bawang besar nipis-nipis dan sagat pelam.
Dalam mangkuk besar, satukan santan, kerisik, taugeh, bawang besar, daging dan bahan yang ditumbuk. Gau rata. Perasakan dengan garam dan serbuk perasa. 
Masukkan jus limau nipis.
Siap untuk dihidang 

*Santan dimasak seketika adalah untuk mengelak daripada cepat basi

Comments

Popular Posts