Nugget Ayam
Bahan-bahan:
- 200 gm daging ayam kisar
- 2 biji telur - ambil putih sahaja
- 100 gm serbuk roti
- ½ labu bawang besar - cincang/blend
- 1 sudu kecil serbuk kari
- Sedikit lada sulah
- Sedikit serbuk perasa ayam
- Sedikit tepung gandum (jika perlu)
- Sedikit minyak masak (untuk menggoreng)
Cara-cara:
- Satukan daging ayam kisar dengan putih telur.
- Campurkan bawang besar yang dah dicincang dalam adunan, Sally lebih prefer blend.
- Kemudian campurkan dengan serbuk kari, serbuk perasa ayam dan lada sulah.
- Setelah bahan sebati, ambil sedikit dan dibentuk mengikut kesukaan anda.
- Golek-golek dalam serbuk roti tu sampai semua jadi rata.
- Goreng dan makan la dengan sos cili...hihihi
TIPS:
- Kalau rasa lembik sangat, campurkan tepung gandum (2-3 sudu).
- Masa nak bentukkan tu...pakai la sarung tangan atau sudu sbb nnt melekat kat tangan.
- Letak garam tu atas pilihan sendiri kalau takde perasa ayam.
- Boleh campur sayuran seperti cendawan, lobak merah @ jagung untuk pelbagaikan variasi.
- Sally prefer simpan dalam peti ais semalaman sebelum goreng untuk kurangkan minyak meresap.
Comments
Post a Comment